Houtskeletbouw

Een houten draagconstructie die het gestel van de woning vormt, dat is wat men een houtskeletbouw noemt. Dit type bouwwerk wordt gebruikt voor zowel (totaal)renovaties als nieuwbouwwoningen. Het heeft geen invloed op de architectuur.

Hout is een bijzonder stevig materiaal. Het wordt dan ook al honderden jaren gebruikt om mee te bouwen. Het mooiste voorbeeld hiervan is de Horyu-ji tempel in Japan. Deze boeddhistische parel is maar liefst 1400 jaar oud. En ja, het werd vervaardigd uit niets minder dan hout. Ook veel kerken kennen een houten draagstructuur. De staafkerk van Borgund in Noorwegen, gebouwd rond 1150, is nog zo’n mooi voorbeeld van duurzame bouw met houtskelet. Doorheen de jaren werden nauwelijks aanpassingen gemaakt aan de kerk, en het middeleeuwse bouwwerk staat nog steeds overeind.
Houtskeletbouw versus traditionele bouw

Is houtskeletbouw dan evenwaardig aan een woning uit baksteen? Een onderzoek van de Universiteit van Leipzig en het Nederlandse NIBE toont aan van wel: een woning uit houtskeletbouw kent namelijk een levensduur die minimaal zo lang is als die van een traditionele bouw. Dat is 75 jaar.

Uiteraard wordt deze levensduur beïnvloed door de manier waarop de structuur verzorgd wordt. Ook hier dus geen verschil met een traditionele woning.
Houtskeletbouw: zo gaat de bouwstructuur lang mee

Houtskeletbouw: zo gaat de bouwstructuur lang mee

Wat betreft duurzaamheid en stevigheid moet houtskeletbouw niet onderdoen voor de traditionele manier van bouwen. De levensduur is minstens zo lang. Mits een goede verzorging. En dat komt in de eerste plaats neer op het vochtwerend maken van de structuur. Dit gebeurt uiteraard bij het vervaardigen ervan. Het hout moet goed geïmpregneerd worden met een beschermend product. Op die manier wordt houtrot vermeden. Het is aangeraden te werken met een architect of architectenbureau in combinatie met een competente uitvoerder die voldoende ervaring hebben met houtskeletbouw.

Aangezien het hout niet zichtbaar is aan de binnen- of buitenkant, hoeft u dit niet jaar in jaar uit te beitsen of onderhouden. Wel kan u de buitenmuren verzorgen. Zijn deze afgewerkt met steenstrips of thermowood, dan helpt het om af en toe het mos te verwijderen.